Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Izradi svoju igračku od papira

Na natječaj nam je pristiglo 98 radova. Marko Zubak oduševio se pristiglim radovima – bavi se papertoysima od 2007. godine, prati svjetsku scenu na kojoj i sam sudjeluje i uz svo to iskustvo svejedno su ga pristigla riješenja iznenadila u pogledu kreativnosti i domišljatosti. Zato mu nije bilo lako odlučiti koga nagraditi. Ovdje donosimo njegov odabir:

U kategoriji osnovnoškolskog uzrasta (1 – 4. razred) dvije se jednakovrijedne nagrade dodjeluju:

Učenicama 1. razreda Osnovne škole Rapska iz Zagreba – Lea Vodička i Sara Knez, mentorica: učiteljica Diana Dujmović

Nevi Bralić, 8 godina, učenica O.Š. Ive Andrića u Zagrebu

U kategoriji osnovnoškolskog uzrasta (5. – 8 razred),

prvu nagradu dijele:

Učenici Osnovne Škole Braća Ribar u Sisku, mentorica: Jasminka Vidović-Buinac

Učenici 7. razreda Osnovne škole Franje Horvata Kiša iz Lobora, mentorica: Dragana Palčić, prof. likovne kulture

Drugu nagradu dijele:

Eva Nastić (11 godina) iz Zaprešića

Polaznici radionice (9 – 14 godina) pod vodstvom kiparice Melite Omeragić iz Udruge Praktikum iz Zagreba

Treću nagradu dijele:

Hana Urukalović (13 godina) iz Zagreba i Ivana Sirovec (15 godina) iz Svetog Križa Začretje, Zabok

U kategoriji srednjoškolskog uzrasta

prva nagrada dodjeluje se grupama učenika iz Škole za primijenjenu umjetnosti u Rijeci pod mentorstvom Nine Bačić Mencer i Jasmine Buksa

drugu nagradu dijele:

grupa učenika iz Škole za primijenjenu umjetnosti u Rijeci, pod mentorstvom Vesne Jakovčić (funkcionalno rješenje) i  Zrinke Kralj (likovna obrada)

učenici 2. razreda Srednje škole Bedekovčina, iz Bedekovčine – mentor dr. Art Robert Kuhar

Treća nagrada dodjeluje se Srednjoj Školi primijenjene umjetnosti u Rijeci – učenicama 2.  razreda (aranžersko- scenografskog dizajna), mentorica: Nives Papandopulo

Nagrada za najbolji naziv rada: Tara Pejković (9 godina), Vrbovec: rad “Malo zeleno goruće čudovište s mašnom”
Posebna pohvala: Ivi Petak (14 godina), Vrbovec, za rad “Monstrum”

Hvala svima na sudjelovanju! U nastavku objavljujemo sve prijavljene radove:

Učenici 2. razreda Srednje škole Bedekovčina, iz Bedekovčine – mentor dr. Art Robert Kuhar:

Transformhouse je naziv idejnog rješenja prototipa igračke koju možemo preoblikovati u različite forme s vidljivim drukčijim situacijama. Sklopljena prikazuje oblik kocke dimenzija 20 x 20 cm, dok se rasklapanjem otvaraju prostorni prikazi pojedinih prostorija (kuhinja, soba, kupaonica, dnevni boravak, wc; s minijaturnim namještajem), a rasklapanjem u cjelini postiže se pogled na kompletnu zamisao stambenog objekta. Autori: Marta Horvatek, 16 godina, Jalšje i Antonija Vdović, 16 godina, Zabok

Dancer Watch je naziv za idejno rješenje prototipa igračke dimenzija s remenom 20 x 5 cm, a sam centralni dio koji se otvara i zatvara u dimenzijama 5 x 5 cm (kad je sklopljeno) i 10 x 10 cm (kada je otklopljeno). Zatvorena forma daje dojam narukvice s dodanim kvadratnim oblikom crno bijelog efekta, dok se otvaranjem pojedinih trokutastih oblika otkrivaju slijedeće informacije: sati i minute, vrijeme, datum, horoskop i u centralnom dijelu dodatne korisne aplikacije. Autorica: Klara Sente, 16 godina, Sveti Križ Začretje

Harmony house, autorica: Petra Sente, 17 godina, sv Križ Začretje,

Učenici 4. razreda Osnovne škole Julije Benešić iz Iloka u suradnji sa Gradskom knjižnicom Ilok:

Hana Urukalović, 13 godina, Zagreb –  igračka je u obliku kišobrana te se može otvarati i zatvarati. Na unutrašnjosti je zalijepljen papir čijim se pomicanjem tijelo lika otvara i zatvara. Tijelo je oblikovano presavijanjem papira kao lepeze. Glava i ruke su zalijepljene i nabodene na nastavak drške iznad vrha tijela.

Ivana Sirovec, 15 godina, Sveti Križ Začretje, Zabok  – autorica o svom radu: “Ovu igračku sam zamislila kao robota koji ima ulogu kontejnera. U njemu su male kante koje služe za odlaganje malog otpada ako nađemo male komade papire, plastike ili stakla. Također, igračka nosi poruku da u stvarnom životu recikliramo otpad jer tako čuvamo ljepotu i zdravlje Zemlje.”

Neva Bralić, 8 godina, učenica O.Š. Ive Andrića u Zagrebu, “Zimsko stablo uz zaleđenu rijeku”:

 

Učenice 1. razreda Osnovne škole Rapska iz Zagreba – Lea Vodička i Sara Knez, mentorica: učiteljica Diana Dujmović:

 

Korina Bertić, učenica 1. razreda OŠ Josipa Lovretića iz Otoka:

Učenici 7. razreda Osnovne škole Franje Horvata Kiša iz Lobora, mentorica: Dragana Palčić, prof. likovne kulture:

Učenici 5.- 8. razreda Osnovne Škole Braća Ribar u Sisku, mentorica: Jasminka Vidović-Buinac:

Učenice osnovne škole u Zaprešiću, Eva Nastić (11 godina) i Laura Bonetti (13 godina) – mentorica: Vlasta Pastuović Aleksić, mag. lik. umj.:

Učenici 2. razreda Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba, Robert Trnka i Nina Peršec, mentorica: Maja Osman:

 

Polaznici likovne radionice u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, učenici nižih i viših razreda osnovne škole u Vrbovcu – mentorica: mag. art. Ivana Ožetski:

Polaznici likovne radionice Udruge Tetragon iz Ivanić-Grada (učenici viših i nižih razreda osnovnoe škole), mentorica: mag. art. Ivana Ožetski:

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci – više grupa učenika s različitim profesorima mentorima:

Grupa učenika s mentoricom prof. Jasminom Buksa:

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci – 4.B – kiparski odjel, mentorica: Mirta Grandić, akad. kipar:

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci – mentorica Nina Bačić Mencer:

 

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci – mentori: funkcionalno rješenje: Vesna Jakovčić, dipl.ing.arh, prof., likovna obrada: Zrinka Kralj, akademski slikar grafičar, prof.savjetnik:

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci – učenice 2.  razreda (aranžersko- scenografskog dizajna), mentorica: Nives Papandopulo:

Polaznici Likovnog i grafičkog Studija IR iz Zagreba, mentor Ivan Risek, prof.:

Likovna grupa Tehnika crtanja, slikanja i modeliranja (uzrast 9-14g.) pod vodstvom kiparice Melite Omeragić iz Udruge Praktikum iz Zagreba – “Rad koji dostavljamo  zajedničko je djelo naših polaznika – spoj hrabrosti zmaja i osjetljivosti leptira, i važno je napomenuti da grize kao zmija i njegovog dobrog prijatelja robota.” – autori: Cvijeta Petranović Jokić, 10g., Nea Đapo, 9,5g., Lena Mitrov, 12g., Lora Rončević,  9g., Marta Bukovšćak, 13g., Antea Vlačić, 8,5g., Lucija Glamuzina, 13g., Tara Đumlija, 10g, Luna Miščević, 10g, Karla Vrdoljak , 12g., Iva Ivanjko,  11g., Helena Hurčak, 10g., Korina Poljak, 12g.:

Na kraju, objavljujemo radove polaznika radionice Papertoy-igračka od papira koju su povodom našeg natječaja organizirali u Gradskog knjižnici u Novigradu u Istri. Obzirom da  nije riječ o autorskim radovima, nego ispisima gotovih šablona s interneta koje su onda polaznici izrezali i zalijepili te po želji ukrasili, ovi radovi ne ulaze u konkurenciju za nagrade. Objavljujemo ih ipak zbog truda i umijeća koji su uloženi u njihovu izradu a i kao sasvim legitiman oblik zabave.

 


Natječaj za djecu i mlade uz izložbu SVIJET PAPERTOYSA autora Marka Zubaka u Galeriji ULUPUH

U Galeriji ULUPUH u ožujku će se otvoriti izložba SVIJET PAPERTOYSA na kojoj će Marko Zubak (1979.) izložiti skulpture od papira i kartona, tzv. paper toys (igračke od papira).

Marko Zubak

Na spomen igračke od papira, ljudi najčešće pomisle na jednostavnu origami konstrukciju kakvu smo gotovo svi radili kao djeca, avion ili čamac od novinskog papira ili slično. Neki pomisle na igračke koje su se izrezivale iz raznih časopisa ili s kutija dječje hrane, slagale se pomoću raznih utora i krilaca zadržavajući pri tom uvijek izrazito dvodimenzionalni izgled.  Oblikovanje papira javlja se istovremeno s pojavom papira u Kini, u prvom stoljeću nove ere, a njegovim dolaskom u Japan, u šestom stoljeću, taj kreativni izričaj dobiva naziv „origami“ (ori-savijanje, kami-papir) gdje biva povlasticom bogatih koji su si mogli priuštiti taj tada ekskluzivni materijal. S pojavom kompjutera i, naročito, Interneta, nastupa nova era u oblikovanju papira. S Interneta se najednom mogu besplatno „skinuti“ razni modeli vozila, likovi iz igrica i filmova, životinje i još mnogo drugih proizvoda, neki zapanjujuće složenih i preciznih oblika. Ubrzo nastaju računalni programi namijenjeni upravo oblikovanju modela za papirnatu izradu, te im broj nezaustavljivo raste, a njihova izrada postaje sve složenija. Istovremeno s ovom produkcijom pojavljuju se umjetničke ili dizajnerske papirnate igračke čija je glavna karakteristika dizajn likova, oživljavanje konstrukcije koja izlazi iz dvodimenzionalnih oblika. U ovom slučaju oblik nastaje u umjetnikovoj glavi, metodom pokušaja i pogreške, izrezivanjem i lijepljenjem papira, što ovaj način rada približava kiparstvu ili dizajnu ambalaže.

Marko svoje likove i predmete izrađuje u više varijanti, podjednako pažnju posvećujući njihovoj konstrukciji kao i obradi ploha – često isti oblik oslikava na različite načine, ili varira položaj pojedinih dijelova, pa tako nastaju ciklusi ili serije kao što su Nindže, Roboti, Pingvini, Mudraci… Njima tumači stvari koje opaža oko sebe, odnose među ljudima, situacije u kojima se nalaze. Ljudskim likovima pridaje različite karaktere, položajem tijela, držanjem ruku ili pognutom glavom, iscrtavanjem lica. Veliku pažnju posvećuje izradi – plohe se skladno sastaju u bridovima, bez nabora, rupa i tragova lijepljenja koje je izvedeno s unutrašnje strane, sa za to predviđenim krilcima.

 

Pozivamo te da sam izradiš igračku od papira na sličan način – to može biti neka figura, ljudski lik, životinja, ili lik iz mašte – ili bilo koji predmet (kuća, brod, automobil…) koji ti se učini zanimljiv. Zovemo te predmete igračkama, no neka one budu više od toga – likovima pridaj osobnost, karakter, predmetu neki dodatak iz mašte, nešto što će ga razlikovati od njegovih pandana u stvarnosti. Za razliku od origramija, gdje se forma dobiva presavijanjem papira, ovdje se do oblika dolazi “krojenjem”, izrezivanjem komada papira i njihovim spajanjem (lijepljenjem) u volumene. Već kombiniranjem jednostavnih geometrijskih oblika možeš stvoriti čudesan svijet iz mašte. Mi ćemo krenuti od kocke. Da bi proces bio lakši, krenuti ćemo s gotovim krojem kocke koji ima predviđena krilca za ljepljenje, tako da ju trebaš samo izrezati, na označenim mjestima presaviti te zalijepiti.

Gornji nacrt možeš ispisati ili jednostavno precrtati te potom izrezati i svinuti prema uputama. Sada kada imaš gotov prvi element, na tebi je da pustiš mašti na volju i od kocke, dodavanjem volumena, napraviš neki lik, životinju ili nešto treće. Da bi ti bilo lakše raditi, kad budeš izrađivao vlastite oblike, uvijek predvidi sa strane krilca za ljepljenje.

Fotografije vaših uradaka pošaljite nam e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 28.2. 2018. U mejlu navedite ime i prezime; koliko godina imate i gdje živite. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj online galeriji a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo jednom od knjiga o umjetnosti iz naše biblioteke.

Željno očekujemo Vaše radove!

Poziv se odnosi na male i mlade kreativce do 18. godine starosti!

Izložbu Marka Zubaka  u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH moći ćete pogledati od  7. do 22. ožujka 2018. godine. Svi ste dobrodošli!  Ulaz je slobodan.

Ovaj je natječaj osmislio i priredio Marko Zubak. Rođen je 1979. godine u Zagrebu. Godine 1999. započinje studij slikarstva na “Accademia delle belle arti di Bologna” u Italiji. Nakon tri godine studija preselio se u Barcelonu gdje je diplomirao na “Facultad de Bellas Artes de Barcelona” 2006. godine. Iste godine upisuje studij multimedije u CIPSA školi i završava ga 2008. godine. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju. Nakon uspješne samostalne izložbe u Muzeju papira u Styrermühlu 2016. godine, gdje je izrađivao dvometarske gigantske skulpture koje su kasnije postale dio stalne postave muzeja i javne zbirke u Linzu te je s djecom iz osnovnih škola Austrije gradio “utopijski grad” kao kulisu za svoje instalacije, godine 2017.  ponovno je pozvan u Austriju – ovog puta na Međunarodni festival stripa čija su tema roboti. Njegove zanimljive papirnate skulpture bile su izložene  u austrijskom Muzeju papira do kraja listopada 2017.  U listopadu 2017. izlagao je svoje papertoyse na Stroke art fair-u, sajmu suvremene umjetnosti u Munchenu te potom na Lucca Comics-u u Lucci (drugi najveći sajam stripa i igara u Europi,  studeni 2017.). Njegova mala papirnata remek-djela  su, osim u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, austrijskom Muzeju papira i Prostoru u rovinjskom hotelu Lone, dostupna i online. Više na http://www.markozubak.com/

 

 

Oglasi

Što ti misliš o ovome?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Information

This entry was posted on 22. siječnja 2018 by in Natječaji and tagged , , , .
%d bloggers like this: