Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Izradi svoju igračku od papira

Natječaj za djecu i mlade uz izložbu SVIJET PAPERTOYSA autora Marka Zubaka u Galeriji ULUPUH

U Galeriji ULUPUH u ožujku će se otvoriti izložba SVIJET PAPERTOYSA na kojoj će Marko Zubak (1979.) izložiti skulpture od papira i kartona, tzv. paper toys (igračke od papira).

Marko Zubak

Na spomen igračke od papira, ljudi najčešće pomisle na jednostavnu origami konstrukciju kakvu smo gotovo svi radili kao djeca, avion ili čamac od novinskog papira ili slično. Neki pomisle na igračke koje su se izrezivale iz raznih časopisa ili s kutija dječje hrane, slagale se pomoću raznih utora i krilaca zadržavajući pri tom uvijek izrazito dvodimenzionalni izgled.  Oblikovanje papira javlja se istovremeno s pojavom papira u Kini, u prvom stoljeću nove ere, a njegovim dolaskom u Japan, u šestom stoljeću, taj kreativni izričaj dobiva naziv „origami“ (ori-savijanje, kami-papir) gdje biva povlasticom bogatih koji su si mogli priuštiti taj tada ekskluzivni materijal. S pojavom kompjutera i, naročito, Interneta, nastupa nova era u oblikovanju papira. S Interneta se najednom mogu besplatno „skinuti“ razni modeli vozila, likovi iz igrica i filmova, životinje i još mnogo drugih proizvoda, neki zapanjujuće složenih i preciznih oblika. Ubrzo nastaju računalni programi namijenjeni upravo oblikovanju modela za papirnatu izradu, te im broj nezaustavljivo raste, a njihova izrada postaje sve složenija. Istovremeno s ovom produkcijom pojavljuju se umjetničke ili dizajnerske papirnate igračke čija je glavna karakteristika dizajn likova, oživljavanje konstrukcije koja izlazi iz dvodimenzionalnih oblika. U ovom slučaju oblik nastaje u umjetnikovoj glavi, metodom pokušaja i pogreške, izrezivanjem i lijepljenjem papira, što ovaj način rada približava kiparstvu ili dizajnu ambalaže.

Marko svoje likove i predmete izrađuje u više varijanti, podjednako pažnju posvećujući njihovoj konstrukciji kao i obradi ploha – često isti oblik oslikava na različite načine, ili varira položaj pojedinih dijelova, pa tako nastaju ciklusi ili serije kao što su Nindže, Roboti, Pingvini, Mudraci… Njima tumači stvari koje opaža oko sebe, odnose među ljudima, situacije u kojima se nalaze. Ljudskim likovima pridaje različite karaktere, položajem tijela, držanjem ruku ili pognutom glavom, iscrtavanjem lica. Veliku pažnju posvećuje izradi – plohe se skladno sastaju u bridovima, bez nabora, rupa i tragova lijepljenja koje je izvedeno s unutrašnje strane, sa za to predviđenim krilcima.

 

Pozivamo te da sam izradiš igračku od papira na sličan način – to može biti neka figura, ljudski lik, životinja, ili lik iz mašte – ili bilo koji predmet (kuća, brod, automobil…) koji ti se učini zanimljiv. Zovemo te predmete igračkama, no neka one budu više od toga – likovima pridaj osobnost, karakter, predmetu neki dodatak iz mašte, nešto što će ga razlikovati od njegovih pandana u stvarnosti. Za razliku od origramija, gdje se forma dobiva presavijanjem papira, ovdje se do oblika dolazi “krojenjem”, izrezivanjem komada papira i njihovim spajanjem (lijepljenjem) u volumene. Već kombiniranjem jednostavnih geometrijskih oblika možeš stvoriti čudesan svijet iz mašte. Mi ćemo krenuti od kocke. Da bi proces bio lakši, krenuti ćemo s gotovim krojem kocke koji ima predviđena krilca za ljepljenje, tako da ju trebaš samo izrezati, na označenim mjestima presaviti te zalijepiti.

Gornji nacrt možeš ispisati ili jednostavno precrtati te potom izrezati i svinuti prema uputama. Sada kada imaš gotov prvi element, na tebi je da pustiš mašti na volju i od kocke, dodavanjem volumena, napraviš neki lik, životinju ili nešto treće. Da bi ti bilo lakše raditi, kad budeš izrađivao vlastite oblike, uvijek predvidi sa strane krilca za ljepljenje.

Fotografije vaših uradaka pošaljite nam e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 28.2. 2018. U mejlu navedite ime i prezime; koliko godina imate i gdje živite. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj online galeriji a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo jednom od knjiga o umjetnosti iz naše biblioteke.

Željno očekujemo Vaše radove!

Poziv se odnosi na male i mlade kreativce do 18. godine starosti!

Izložbu Marka Zubaka  u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH moći ćete pogledati od  7. do 22. ožujka 2018. godine. Svi ste dobrodošli!  Ulaz je slobodan.

Ovaj je natječaj osmislio i priredio Marko Zubak. Rođen je 1979. godine u Zagrebu. Godine 1999. započinje studij slikarstva na “Accademia delle belle arti di Bologna” u Italiji. Nakon tri godine studija preselio se u Barcelonu gdje je diplomirao na “Facultad de Bellas Artes de Barcelona” 2006. godine. Iste godine upisuje studij multimedije u CIPSA školi i završava ga 2008. godine. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju. Nakon uspješne samostalne izložbe u Muzeju papira u Styrermühlu 2016. godine, gdje je izrađivao dvometarske gigantske skulpture koje su kasnije postale dio stalne postave muzeja i javne zbirke u Linzu te je s djecom iz osnovnih škola Austrije gradio “utopijski grad” kao kulisu za svoje instalacije, godine 2017.  ponovno je pozvan u Austriju – ovog puta na Međunarodni festival stripa čija su tema roboti. Njegove zanimljive papirnate skulpture bile su izložene  u austrijskom Muzeju papira do kraja listopada 2017.  U listopadu 2017. izlagao je svoje papertoyse na Stroke art fair-u, sajmu suvremene umjetnosti u Munchenu te potom na Lucca Comics-u u Lucci (drugi najveći sajam stripa i igara u Europi,  studeni 2017.). Njegova mala papirnata remek-djela  su, osim u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, austrijskom Muzeju papira i Prostoru u rovinjskom hotelu Lone, dostupna i online. Više na http://www.markozubak.com/

 

 

Oglasi

Što ti misliš o ovome?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 22. siječnja 2018 by and tagged , , , .

Navigacija

%d bloggers like this: