Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Tvoja skulptura za Jakovlje

Jakovlje je mjesto u Zagrebačkoj županiji udaljeno svega tridesetak kilometara od Zagreba. U njegovu središtu, u blizini mjesne škole, na neznatno umjetno uzdignutom zemljištu, nalazi se dvorac koji se arhitektonski razvijao i mijenjao od 16. do 19. stoljeća, ali je njegov sadašnji izgled pretežito historicistički (dovršen nakon 1880.). Uokolo dvorca je park s perivojem iz sredine 19. stoljeća. Od 1972. godine dvorac i park u vlasništvu su Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) te Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

U dvorcu udruge imaju ateljee, dok je park oplemenjen skulpturama nastalim tijekom kiparskih kolonija koje su se ovdje organizirale od 1993. do 2010. godine, pod vodstvom akad. kipara Ratka Petrića. Danas park posjeduje šezdesetak djela domaćih i stranih autora različitih generacija, i uz park skulptura u Labinu u Istri, najveći je takav park u Hrvatskoj. Skulpture su postavljene po livadi i blagoj padini ispred dvorca. Alen Novoselec, jedan od autora skulptura u Parku koji danas brine o njihovoj zaštiti i obnovi, ispričao nam je povodom ovog natječaja:

„Puno je priča oko skulptura  u Parku Jakovlje. I više nego li je njihovih autora. Kako su nastale, kako su stigle u Park? Neki su autori svoje skulpture „pronašli“ u parkovima svoje mašte, nastalima puno prije Parka Jakovlje. Tako su Branko Ružić i Šime Vulas u Park donijeli „Mačku“ staru 32 godine i „Jedro“ staro 29 godina. Brankova „Mačka“ je do ulaska u Park vidjela mnoge mišje rupe, preživjela brojne nevolje u koje samo mačke mogu upasti i doživjela veliku čaroliju koja ju je pretvorila iz drvene u plastičnu (poliester). U „Jedro“ Šime Vulasa puhali su razni vjetrovi, ali svi su ga vodili prema Parku Jakovlje iz kojeg sada ne želi nikuda. Lončarićev „Kupač“ došao je sa savskog kupališta kada je tamo nestalo sunca (i kupališta, nažalost) i smjestio se na sunčanu livadu ispred dvorca. Poželi li se okupati, potok je tristotinjak metra dalje. Moja se skulptura šuljala za mnom i kada sam se u Parku susreo sa Ratkom Petrićem, kolegom kiparom koji ga je osmislio, zelena kocka uzdigla se sa padine. Dodao sam joj “lebdeći” kamen, plavi drveni trokut da ju približim nebu, i još jedan koji se od tada neprestano vrti, zrcali i odražava čas nebo, čas travu i krošnje, a onda i tebe, nađeš li se tamo kraj njega.“

Pozivamo te da virtualno obiđeš ovaj park putem linka: http://ulupuh.wixsite.com/jakovlje/skulpture. Tu ćeš naći fotografije svih 60 skulptura u parku, s podacima o njihovim autorima i godinom nastanka. Odaberi među njima jednu koja ti je najzanimljivija, i neka ona bude poticaj, nadahnuće za tvoju vlastitu skulpturu, od materijala kojeg sam odabereš (karton, papir, plastelin, alu-folija, drvo…). Fotografiraj svoju skulpturu iz više uglova te fotografije pošalji na našu e-mail adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 4.12. 2017. U mejlu navedi ime i prezime; koliko godina imaš i gdje živiš. Možeš nam, kao i Alen, ispričati priču o nastanku tvoje skulpture. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj online galeriji a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo knjigom o umjetnosti iz ULUPUH-ove biblioteke.

Poziv se odnosi na male i mlade kreativce do 18. godine starosti!

Ovaj je natječaj osmislio i priredio Alen Novoselec, prof likovne kulture, izv. prof. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, voditelj projekta Dvorac i park skulptura Jakovlje ispred Hrvatskog društva likovnih umjetnika, jedan od autora skulptura u Parku.

Program Natječaja za male i mlade kreativce u 2017. godini podržava Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Oglasi

Što ti misliš o ovome?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Information

This entry was posted on 30. listopada 2017 by and tagged , , , , , .

Navigacija

%d bloggers like this: