Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Tvoja skulptura za Jakovlje

Na natječaj su nam pristigla 24 rada. Alen Novoselec sve ih je pregledao i odlučio se jednim poduljim pismom obratiti svim natjecateljima – prenosimo ga u cijelosti:

“Nagrade i pohvale uvijek gode i svatko od nas rado ih prima. Još je važnije da posvećenost, predanost i marljiv rad prije svega, budu primijećeni i prepoznati, pa da nas to motivira i budi žar kojim ćemo ići kroz život i stvarati. Kažu da je inspiracija gost koji rijetko posjećuje lijene, a talent samo 1% zaslužan za uspjeh. Ostalo ovisi o motivaciji, znatiželji, svakodnevnoj vježbi i predanom radu.

Sve učenike koji su se odazvali natječaju, obišli park skulptura Jakovlje (stvarno ili virtualno), razmislili i odlučili se te napravili i poslali svoj rad, pohvaljujem za trud i lijepe radove. Talenta, truda i ozbiljno-zaigranih radova ne nedostaje, pa je time odabir jako nezahvalan i težak posao.

Prije objave odabira i obrazloženja, želim, osim vama djeco, zahvaliti i svim učiteljima, profesorima i roditeljima koji su vas vodili, prijavljivali, motivirali ili na sto drugih načina doprinijeli da napravite rad najbolje što možete. Važnije od osvajanja nagrada i toga da budete bolji od nekog drugog, je da u svemu što radite budete najbolji što to vi možete biti. Vjerujem da smo, bez obzira na to tko će dobiti nagrade, ovim natječajem svi na dobitku tako što smo proširili svoja iskustva, znanja i sposobnosti i što još jedna naša lijepa misao nije ostala samo ideja. Sve su stvari koje nas okružuju, sav pojavni svijet, prije nego je netko odlučio napraviti ih, bile samo ideje. Još jednom hvala svima što ste oživotvorili svoje misli i ideje i doveli ih u naš zajednički svijet. Kako bi u tom svijetu nastavile živjeti još intenzivnije, pozivam sve vas koji ste prijavili radove, da ih donesete ili nam ih pošaljete (u roku koji ćemo naknadno definirati i objaviti) na izložbu koju ćemo napraviti u holu dvorca Jakovlje.

A sad nagrade:

Nagrada u kategoriji nižih razreda osnovne škole (1. do 4. razred) dodjeljuje se tandemu Vlačić-Đumlija iz Udruge Praktikum iz Zagreba i radu Ah, te glave raznih oblika…Antea i Tara našle su polazište u radu Đurđe Gudlin Zanoški, Sklonište za troje i reinterpretirale temu kreativno, duhovito i osobno, unijevši puno individualnih karaktera u prikazane likove.

Nagrada u kategoriji viših razreda osnovne škole (5. do 8. razred) dodjeljuje se Luki Bogoviću iz osnovne škole Luka. Njegov rad odlikuje idejna i izvedbena promišljenost i maštovitost koja je utjelovljena u dorečenoj likovnoj formi uz skladnu upotrebu boje. Sasvim spontano i vješto je izbjegnuta opasnost da se konceptualni arhetip pretvori u formalnu šablonu. Priloženi tekst obrazlaže rad, ali opstaje i kao nezavisna kreativna forma, te sve zajedno ovaj rad čini djelom visoke idejne i izvedbene razine.

Posebnu pohvalu zaslužuju svi učenici OŠ Jakovlje za svoje radove kao i njihova mentorica, Ivana  Mikić. Njihovi radovi variraju od referiranja na radove Parka skulptura Jakovlje, do neobuzdano maštovitih koji su posredno i neposredno inspirirani skulpturama i ambijentom parka. Upotrijebljeni materijali su vrlo različiti, što je još jedna poveznica s Parkom skulptura Jakovlje, jer i njega odlikuje heterogenost upotrijebljenih materijala za izradu skulptura i instalacija.

Nagrada u kategoriji srednjoškolskog uzrasta dodjeljuje se Tomi Gejiću, učeniku 1. razreda srednje Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Osijeka.

Toma Gejić, 15 g

Autori poslanih radova iz te škole kažu: “Osmislili smo svoje skulpture kao dijelove igrališta gdje bi njihove skulpture poslužile kao igrala gdje djeca mogu prolaziti…penjati se igrati se i slično.” Cijenim zamisao stvaranja igrališta koje može funkcionirati kao nadopuna parku skulptura. Ideje dječjih igrališta kao poligona kreativnosti kojim se mijenja više od prostora samog, poznate su još iz 70-ih godina prošlog stoljeća i radova Jeana Dubuffeta, a u vrlo maloj mjeri realizirana su i kod nas (najbliži primjeri su na igralištu Boćarski dom i ispred Arena centra u Zagrebu). Važnost takvog razmišljanja očituje se u izjavi: “A creative playground is only half a creative space; it’s also a creative attitude.  And we’re changing attitudes as much as we’re changing spaces.” -Jay Beckwith, 1973. godine. (“Kreativno igralište nije samo prostor, ono je kreativni pristup svijetu. A oblikovanjem prostora formiramo naš odnos prema zbilji.“). Od dva pristigla rada na tu temu odabran je rad Tome Gejića jer je razrađeniji i u njemu se nazire i naslućuje mogućnost modularne strukture koja cijelu izloženu ideju stavlja na višu razinu, a djelu pribavlja brojne izvedbene varijacije u slučaju konkretne primjene.

Mimo nagrađenih i pohvaljenih radova, još su neki radovi ostavili dojam na mene i privukli znatnu pažnju pa ću se ukratko osvrnuti na njih. Članovi udruge Praktikum proveli su izuzetno ozbiljan umjetnički eksperiment vrijedan svake pohvale. Tea Fijačko je svojim radom lijepo varirala ideju Marine Bauer iz parka Jakovlje. Luka Jelić i njegov asistent (tata),  svojim su “inžinjerskim” rješenjem-Traktorom podsjetili na dane djetinjstva i slave Mehanotehnike (seta standardiziranih elemenata od kojih smo gradili svakojake objekte, vozila i tvorevine). Čudesno i magično drvo Patrika Klančira također plijeni pažnju i odvodi u neki paralelni bajkoviti svijet.

Hvala i Lovri, Ninu, Evi, Ines, Mariji, Lori, Klari, Loreni, Franu, Emi, Ivi, Neri, Juraju, Krunoslavu, Hrvoju, Patriku, Vladi, Steli, Tinu, Luciji, Cvijeti, Luni, Nei, Leni, Lori, Marti i Karli. Vaši su radovi također lijepi i vrijedni.

Sudjelujte i sljedeći put,  jer svakim novim radom postajemo veći majstori, širimo svoj pogled na svijet i na mnogobrojne načine rastemo.

Hvala svima!!”

Alen Novoselec, prof. likovne kulture i izv. prof. na Akademiji likovnih umjetnosti

U nastavku objavljujemo sve prijavljene radove:

Lovro Bošnjak, Zagreb, 7 godina – “Mediracijska planina” (glina):

Učenici 1. razreda srednje Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Osijek. Autori su osmislili svoje skulpture kao djelove igrališta gdje bi njihove skulpture poslužile kao igrala gdje djeca mogu prolaziti…penjati se igrati se i slično..skulture su izvedene u gipsu:

Učenici srednje Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok; mentorica Mirjana Smolić:

Učenici Osnovne škole Luka, mentorica Ivana Mikić:

Kaktus, autori: Lola Mihelec, Klara Horvat, Lorena Grgić, Fran Meglić (6. razred):

Luka Bogović, 5. razred:

Učenici Osnovne škole Jakovlje, mentorica Ivana Mikić:

Polaznici Udruge Praktikum – centra za djecu i mlade iz Zagreba, program Tehnika crtanja, slikanja i modeliranja (uzrast od 9-14 g.), mentorica: kiparica Melita Omeragić. Autori su slijedili naš zadatak i naveli skulpture u Parku u Jakovlju koje su odabrali kao polazište za vlastite radove, pa ih tako i objavljujemo:

Inspirirano radom „Ovalna kiša“ autora Ante Rašića; korišteni materijali: kartonski tuljci i ljepljiva traka, misao vodilja: Na koje sve načine pada kiša? – autori: Lucija Glamuzina (13 g.), Cvijeta Petranović Jokić (10 g.), Luna Miščević (10 g.), Nea Đapo (9 g.), Lena Mitrov (12 g.)

Inspirirano radom Đurđice Gudlin Zanoški;  korišteni materijali: glina; misao vodilja: Ah, te glave raznih oblika… – autori: Antea Vlačić (9 .), Tara Đumlija (10 g.)

Inspirirano radom „Stopalo“ autorice Milene Lah; korišteni materijali: glina; misao vodilja: Ja hodam. – autorica: Lora Rončević (9 g.)

Inspirirano radom „Hommage, Akt“ autora Valerija Michielija – korišteni materijali: novinski papir i aluminijska folija; misao vodilja: Akt? Golo tijelo?; autorica: Marta Bukovšćak (13 g.)

Inspirirano radom „Hommage, Akt“ autora Valerija Michielija; korišteni materijali: novinski papir i aluminijska folija; misao vodilja: Tijelo i anatomija; autorica: Karla Vrdoljak (12 g.)

 


Jakovlje je mjesto u Zagrebačkoj županiji udaljeno svega tridesetak kilometara od Zagreba. U njegovu središtu, u blizini mjesne škole, na neznatno umjetno uzdignutom zemljištu, nalazi se dvorac koji se arhitektonski razvijao i mijenjao od 16. do 19. stoljeća, ali je njegov sadašnji izgled pretežito historicistički (dovršen nakon 1880.). Uokolo dvorca je park s perivojem iz sredine 19. stoljeća. Od 1972. godine dvorac i park u vlasništvu su Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) te Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

U dvorcu udruge imaju ateljee, dok je park oplemenjen skulpturama nastalim tijekom kiparskih kolonija koje su se ovdje organizirale od 1993. do 2010. godine, pod vodstvom akad. kipara Ratka Petrića. Danas park posjeduje šezdesetak djela domaćih i stranih autora različitih generacija, i uz park skulptura u Labinu u Istri, najveći je takav park u Hrvatskoj. Skulpture su postavljene po livadi i blagoj padini ispred dvorca. Alen Novoselec, jedan od autora skulptura u Parku koji danas brine o njihovoj zaštiti i obnovi, ispričao nam je povodom ovog natječaja:

„Puno je priča oko skulptura  u Parku Jakovlje. I više nego li je njihovih autora. Kako su nastale, kako su stigle u Park? Neki su autori svoje skulpture „pronašli“ u parkovima svoje mašte, nastalima puno prije Parka Jakovlje. Tako su Branko Ružić i Šime Vulas u Park donijeli „Mačku“ staru 32 godine i „Jedro“ staro 29 godina. Brankova „Mačka“ je do ulaska u Park vidjela mnoge mišje rupe, preživjela brojne nevolje u koje samo mačke mogu upasti i doživjela veliku čaroliju koja ju je pretvorila iz drvene u plastičnu (poliester). U „Jedro“ Šime Vulasa puhali su razni vjetrovi, ali svi su ga vodili prema Parku Jakovlje iz kojeg sada ne želi nikuda. Lončarićev „Kupač“ došao je sa savskog kupališta kada je tamo nestalo sunca (i kupališta, nažalost) i smjestio se na sunčanu livadu ispred dvorca. Poželi li se okupati, potok je tristotinjak metra dalje. Moja se skulptura šuljala za mnom i kada sam se u Parku susreo sa Ratkom Petrićem, kolegom kiparom koji ga je osmislio, zelena kocka uzdigla se sa padine. Dodao sam joj “lebdeći” kamen, plavi drveni trokut da ju približim nebu, i još jedan koji se od tada neprestano vrti, zrcali i odražava čas nebo, čas travu i krošnje, a onda i tebe, nađeš li se tamo kraj njega.“

Pozivamo te da virtualno obiđeš ovaj park putem linka: http://ulupuh.wixsite.com/jakovlje/skulpture. Tu ćeš naći fotografije svih 60 skulptura u parku, s podacima o njihovim autorima i godinom nastanka. Odaberi među njima jednu koja ti je najzanimljivija, i neka ona bude poticaj, nadahnuće za tvoju vlastitu skulpturu, od materijala kojeg sam odabereš (karton, papir, plastelin, alu-folija, drvo…). Fotografiraj svoju skulpturu iz više uglova te fotografije pošalji na našu e-mail adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 4.12. 2017. U mejlu navedi ime i prezime; koliko godina imaš i gdje živiš. Možeš nam, kao i Alen, ispričati priču o nastanku tvoje skulpture. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj online galeriji a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo knjigom o umjetnosti iz ULUPUH-ove biblioteke.

Poziv se odnosi na male i mlade kreativce do 18. godine starosti!

Ovaj je natječaj osmislio i priredio Alen Novoselec, prof likovne kulture, izv. prof. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, voditelj projekta Dvorac i park skulptura Jakovlje ispred Hrvatskog društva likovnih umjetnika, jedan od autora skulptura u Parku.

Program Natječaja za male i mlade kreativce u 2017. godini podržava Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Zahvaljujemo Školskoj knjizi na knjigama za nagrađene natjecatelje –  knjigu Oblikovanje  keramike autora Vladimira Kučine poslali smo u Osijek,  knjige Sanje Pilić, Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije poklonili smo Antei i Tari, nagrađenim osnovnoškolkama iz udruge Praktikum iz Zagreba.  Ostali su nagrađeni dobili monografiju ULUPUH-a.

Oglasi

Što ti misliš o ovome?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Information

This entry was posted on 30. listopada 2017 by and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: