Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Razigraj, pokreni skulpturu/objekt

Na natječaj su pristigla 104 rada iz svih krajeva Hrvatske, od Vinkovaca do Hvara, i autora svih uzrasta – od djece vrtičke dobi do srednjoškolaca maturanata. Veselimo se ovako velikom odazivu!

Profesorica Lucija Gudlin i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout pregledale su radove i odlučile slijedeće:

Luciana Marijan

U kategoriji osnovnoškolskog uzrasta (1 – 4. razred), nagrada se dodjeljuje Luciani Marijan iz Hvara. Obrazloženje: Precizna realizacija u materijalu, ideja dinamičke strukture postignuta je razmještanjem  i bojanjem elemenata unutar kompozicije. Iznimno djelo.

U kategoriji osnovnoškolskog uzrasta (5. – 8 razred), nagrada se dodjeljuje Roku Markulinu iz Siska (OŠ Braća Ribar) te Nikoli Rupčiću iz Vinkovaca (OŠ Bartola Kašića). Obrazloženje: Likovni problem riješen je na originalan i zanimljiv način (Rok Markulin); Uspješno interpretirana zadana tema postignuta je postavljanjem sličnih elemenata u dinamičku kompoziciju (Nikola Rupčić).

U kategoriji srednjih škola općeg ili nelikovnog usmjerenja, nagrada se dodjeljuje Ireni Valek te Sonji Šumanovac i Bruni Topolovcu iz Zagreba (Gornjogradska gimnazija). Obrazloženje: Zadana tema interpretirana je na kreativan način (Irena Valek); Odabir crno- bijelog kontrasta i dva dijagonalna smjera koji naglašavaju dinamiku. Tehnički precizno i uredno. (Sonja Šumanovac i Bruno Topolovac)

U kategoriji strukovnih i umjetničkih skola nagrada se dodjeljuje Klari Račić iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Obrazloženje: Zrelo interpretirana zadana tema, vješta izvedba u materijalu.

Klara Račić 3b

Uz nagrade odlučili smo dodijeliti dvije pohvale:

Dječjem vrtiću  ”Vladimir Nazor” u Daruvaru, za uspješnu integraciju likovnog obrazovanja u razvoj dječje motorike.

Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci za animiranu prezentaciju prijavljenih radova koja na najbolji način slijedi trodimenzionalni karakter skulpture.

Hvala svima na sudjelovanju! U nastavku objavljujemo sve prijavljene radove:

Polaznici Dječjeg vrtića  ”Vladimir Nazor” u Daruvaru:  4 dječja uratka su nastala kroz istraživačko- stvaralačke aktivnosti djece na različite teme. Prva dva rada prikazuju kombiniranje različitih elemenata i materijala (slano tijesto (rad 1) i žica, glinamol (rad 2) i žica) koje su djeca istraživala i stavljala u međuodnose, te su na taj način usavršavali fino motoriku šake. Kroz istraživačke aktivnosti na temu svojstva vode, djeca su istraživala na koji se način kreće voda te su svoje spoznaje izrazili u glinamolu: sudaranje valova i raspršenost kapljica vode (dječji rad 3 i 4). Mentorice: Dubravka Prević, Katarina Baumhak Jakić, Gordana Sekulić i Marijana Jenkač Dželajlija.

Polaznici Likovovnog i grafičkog Studja IR, Zagreb –  voditelj Ivan Risek, akad. slikar i profesor likovne kulture – glina sa dodacima žice i tjestenine, oslikana temperom:

Učenici Osnovne škole Bartola Kašića u Vinkovcima:

7.a razred, mentorica Ivana Zulumović:

4.b  razred, učenici: Dorotea Biluš, Klara Dožić, Petra Dir, Ema Kalaica, Maja Pavelić, Filipa Turalija, Lana Ždravac, Iva Šustić, Ana Sunđi i Tina Rosandić; mentorica Zvjezdana Kelava:

4.a razred, mentorica Marijana Filipović, učenici Niko Brdar, Emma Burić, Lucas Čolaković, Dorijan Dežić, Iva Djedović, Filip Gabud, Ivano Grgić, Nika Jukić, Marta Kolarević, Karlo Lion, Ivona Pavičić, Dominik Rimac, Ana Šebalj, Luka Šego, Antun Šorli, Iva Vučić i Filip Vulin:

Osnovna škola Mitnica, Vukovar,  učenici 7. razreda, mentorica Tamara Dević:

Učenici Osnovne škole Braća Ribar iz Siska, mentorica Jasminka Vidović Buinac:

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, 4. razred, mentorica prof Mirta Grandić (radovi su nastali na nastavi Plastično oblikovanje):

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, 3. razred, odjel kiparskog dizajna, mentorica ak. kip. Ines Milčić (radovi su nastali na nastavi predmeta Likovna obrada drva i kamena):

 

Srednja strukovna škola Varaždin,  učenici 1L razreda, likovna umjetnost i dizajn,  predmet: plastično oblikovanje, mentorica prof Ivana Stepan Kauzlarić:

Gornjogradska gimnazija, Zagreb, mentorica prof Marina Bokulić:

Sara Bernardić, 16 god, Sv. Đurđ, Graditeljska škola Čakovec, mentor: Vanja Vrbanec, prof,. likovne umjetnosti:

Sara Bernardić 16 g, Sv Đurđ

Patricija Mišak, 16 g, Radoboj, mentorica: prof.Carmen Bačura Potočić

 Gimnazija I.Z. Dijankovečkog iz Križevaca, mentorica: Kristina Vuković, prof.:

Srednja škola Bedekovčina, smjer: proizvođač keramike, mentor dr. art. Robert Kuhar, prof.:

Osnovna škola Hvar,  4. b, učiteljica: Zrinka Zokić – motiv: Jedra; LTS: glinamol, tempera boje (po izboru)


Natječaj za djecu i mlade uz izložbu keramike Dinamičke strukture u Galeriji ULUPUH

Članovi ULUPUH-a, oblikovatelji umjetničkih objekata od keramike, u rujnu ove godine zajedno će izlagati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu. Tema njihove zajedničke izložbe je „dinamičke strukture“ i osmislila ju je kustosica Višnja Slavica Gabout. Radoznali smo vidjeti kako biste Vi odgovorili na tako postavljenu temu.

Struktura je ustroj, način na koji je nešto složeno od međusobno povezanih elemenata. Primjere različitih struktura nalazimo svuda oko nas. U prirodi strukture nalazimo kod bioloških organizama i minerala, a postoji i mnogo neobičnih i fascinantnih primjera struktura koje je čovjek stvorio, sastavio, izgradio. One su u glazbi, matematici, informatici, literaturi, likovnoj umjetnosti, arhitekturi. Kuća ili zgrada u kojoj živiš primjer je strukture koju je čovjek stvorio, prostorije u tvom domu čine strukturu, učionice u tvojoj školi također.

U skulpturi/objektu strukturu gradimo volumenima. Pozivamo te da načiniš skulpturu/objekt ili reljef slaganjem istih ili različitih volumena. Možeš koristiti oblike koji su pravilni (kugla, kocka, stožac, valjak…) ili nepravilni, koristeći glinu, glinamol, plastelin ili neki drugi sličan materijal koji ti je dostupan. Te oblike možeš međusobno slijepiti, nanizati (na nit), povezati ih istim materijalom od kojeg su sačinjeni, položiti ih jedne uz druge tako da čine cjelinu. Zamišljene dijelove tvoje strukture možeš i utisnuti ili izdubiti u materijalu koji koristiš. Važno nam je da ta cjelina bude dinamična, kao da je u pokretu, a to možeš ostvariti slažući oblike u spirale, dijagonale ili tako da pojedini dijelovi budu postavljeni kao da ‘ispadaju’ iz cjeline ili se ‘jedva’ drže na njezinu rubu – sam isprobaj i odaberi. Tako ćeš stvoriti zanimljive, ‘zaigrane’ strukture koje je uzbudljivo promatrati i koje, iako nepokretne, pred nama žive neku nijemu igru, napetu ili šaljivu, kako odlučiš.

Evo kako su to riješili neki od autora koji će izlagati na izložbi u Galeriji ULUPUH:

Fotografije vaših uradaka pošaljite nam e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 29.9. 2017. U mejlu navedite ime i prezime; koliko godina imate i gdje živite. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj online galeriji a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo jednom od knjiga o umjetnosti iz naše biblioteke.

Željno očekujemo Vaše radove!

Poziv se odnosi na male i mlade kreativce do 18. godine starosti!

Izložbu Dinamičke strukture  u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH moći ćete pogledati od  19. do 29. rujna 2017., od 10 do 20 sati radnim danom, subotom od 10 do 13 sati. Svi ste dobrodošli!  Ulaz je slobodan.

Ovaj je natječaj osmislila i priredila Lucija Gudlin, članica ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo, profesorica na Odjelu za dizajn keramike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu

Program Natječaja za male i mlade kreativce u 2017. godini podržava Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Oglasi

Što ti misliš o ovome?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Information

This entry was posted on 11. rujna 2017 by and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: