Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Modni hibrid

Na natječaj je pristiglo 28 radova. Modne dizajnerice Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan odlučile su nagraditi tri grupe autora:

Prva nagrada dodjeljuje se učenicima Osnovne škole Braća Ribar iz Siska, mentorica Jasminka Vidović Buinac –  prijavljeni radovi pokazuju maštovitu primjenu gotovih oblika i predmeta koji su sačuvali svoju prepoznatljivost (kartonske kutije za jaja, palete za slikarske boje, kišobran…) – njihova relativna krutost iskorištena je za kreiranje odjevnih predmeta naglašeno trodimenzionalnih oblika. Prijavljeni radovi su estetizirani i uspješno uklopljeni u svojevrsnu kolekciju koja čini povezanu i dobro razrađenu harmoničnu cjelinu.

Druga nagrada dodjeljuje se Hani i Ini Galinec iz Osnovne škole u Popovcu – autorice su na duhovit način povezale mrežasti materijal s elementima pojednostavljenih geometrijskih oblika te prepoznatljivim predmetima iz svakodnevnog života, spojivši ih u skladnu cjelinu.

Treća nagrada dodjeljuje se polaznicima Likovnog i grafičkog Studija IR iz Zagreba, voditeljica Iva Risek – aplikacije od suhog lišća i metala promišljenim su rasporedom i odnosima obogatile jedan uobičajeni odjevni predmet – pamučnu majicu.  Svojim oblicima i teksturama (mali kruti dijelovi od metala, suho lišće bogato viticama i elegantnim krivuljama), pridali su joj novi karakter. Radovi se posebno ističu kvalitetom izvedbe.

Ostali su prijavljeni autori također poštovali naš naputak da u kreiranju odjevnih predmeta budu maštoviti i nekonvencionalni. Vjerujemo da ste se svi tijekom rada i dobro zabavili i da će vas ovo potaknuti da u sličnom smjeru istražujete i dalje.

U nastavku objavljujemo sve prijavljene radove uz zahvale svima na sudjelovanju:

Polaznici likovne grupe u Osnovnoj školi u Bilju, mentorica: prof. Dubravka Kolčić Drlje – skupina učenica izradila je haljine, šešir i torbice za modnu reviju s kojom su se predstavili publici na priredbi povodom  Dana škole. Haljine i torbice dizajnirale su četrnaestogodišnjakinje Ana Brdar, Mia Mihaljević, Kitti Kovač, Mia Srdanović i Marija Kikić. Modele je nosio Enio Anđelić (14 g), a Rea Rajdl (13 g), dizajnirala je šešir:

Likovna grupa Knjižnice i čitaonice Šenkovec, voditeljica Tamara Belović – odjevni predmeti u kombinaciji kartona, tekstile, vune…:

Polaznici Likovnog i grafičkog Studija IR iz Zagreba, voditeljica Iva Risek – spajanje tekstila sa organiskim materijalom te žičanim i papirnatim dijelovima:

Hana i Ina Galinec (12 godina) iz Osnovne škole u Popovcu:

Učenici Osnovne škole Braća Ribar iz Siska, mentorica Jasminka Vidović Buinac – prostorno-plastičko oblikovanje kaširanjem, lijepljenjem, vezanjem, klamanjem:

Polaznici likovne grupe Osnovne škole Hrvatski sokol u Podgajcima Podravskim, voditeljica Barbara Đakovac – od materijala su koristili tkaninu, žicu, aluminijsku foliju i plastične vreće za smeće koje su međusobno povezivali lijepljenjem vrućim ljepilom. U izradi su sudjelovali: Lea Barić (13 g), Sara Birović (11 g), Albina Šimenić (13 g), Elvis Tremski (14 g), Marija Veber (13 g) i Bernarda Veselovac (13 g).

Petra Borić (16 godina) iz Siska:

 


Natječaj za mlade uz izložbu „Vizije: modna hibridnost“, ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja u Galeriji ULUPUH u Zagrebu

kustosice: Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan

Modni hibrid

Tema izložbe u Galeriji ULUPUH spajanje je nespojivoga u modi i odijevanju – profesionalni modni dizajneri pokazati će kako stvaranjem novih odjevnih predmeta,  tzv modnih hibrida u kojima se združuju raznoliki materijali na nove i maštovite načine, možemo ne samo zaštiti svoje tijelo od okoline, nego i izraziti nešto o nama samima i svijetu koji nas okružuje.

Pozivamo te da oblikuješ vlastiti modni hibrid. Nastali odjevni predmet (haljina, suknja, majica, hlače itd.) može biti u umanjenom mjerilu, od materijala (tkanina, dijelova predmeta) po tvom izboru, i možeš ih povezati na različite načine: lijepljenjem, šivanjem, vezanjem… sve će to odrediti konačan rezultat. Kao ilustraciju donosimo ti nekoliko primjera sličnih kreacija svjetskih i domaćih modnih dizajnera:

 

Fotografije vaših uradaka pošaljite nam e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 13.6. 2017.

U e-mailu navedite ime i prezime, koliko godina imate i gdje živite. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj on-line galeriji, a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo jednom od knjiga o umjetnosti iz naše biblioteke.

Željno očekujemo Vaše radove!

Poziv se odnosi na kreativce do 18. godine starosti!

Izložbu “Vizije: modna hibridnost” u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH moći ćete pogledati od  13.6.  do 27. 6. 2017., od 10 do 20 sati radnim danom, subotom od 10 do 13 sati. Svi ste dobrodošli!  Ulaz je slobodan.

Natječaj osmislila i priredila: Petra Krpan, ULUPUH


Jedna vijest za male kreativce u Zagrebu i okolici: Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić će u subotu, 17. 6. u vrtu ispred njihovog atelja u zagrebačkom naselju Petruševec organizirati radionicu izrade modne haljine, u trajanju od 10 do 13 sati. Radionica je besplatna i otvorena svima zainteresiranima između  6 i 12 godina, a realizira se unutar Tjedna primijenjenih umjetnosti. Više o radionici možete pročitati na https://ulupuhlikovnakritika.wordpress.com/2017/04/21/jadranka-hlupic-dujmusic-i-petra-krpan/

Program Natječaja za male i mlade kreativce u 2017. godini podržava Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

2 comments on “Modni hibrid

  1. Pingback: ULUPUH-ov natječaj - Elektrotehnička i prometna škola Osijek

Što ti misliš o ovome?

Information

This entry was posted on 22. svibnja 2017 by in Natječaji and tagged , , , .