Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Junk Puppet

Na natječaj je pristiglo 25 radova, i to dviju organiziranih grupa:

  1. Knjižnica i čitaonica Šenkovec (osnovnoškolci)
  2. Srednjoškolci (gimnazijalci) iz Požege

Prije svega, zahvaljujemo svim koji su se odazvali na natječaj i organizirali kreativan rad s učenicima. Nastale su vrlo zanimljive, neobične lutke, neke više u stilu krokija, a za neke je očito bilo potrebno više vremena i strpljenja u realizaciji.

Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije, koja je osmislila ovaj natječaj, odlučila je nagraditi obadvije grupe kao kolektiv, uz obrazloženje koje slijedi:

Radi se o dvjema različitim dobnim skupinama, a i kvaliteta radova je prilično ujednačena. Unatoč ovoj odluci, ipak bih izdvojila nekoliko radova koji predstavljaju nešto slobodniju interpretaciju u odabiru i montaži materijala. To su slijedeći radovi: 

  • “Rabbit Girl”, autorice Lorene Halić (9 godina)
  • “Pričalica”, autorice  Zite Bel (9 godina)
  • “Mića”, autorice Petre Skukan, jezična gimnazija Požega (18 godina)

Obrazloženje:

Junk Puppet (lutka od odbačenog materijala) svojevrstan je 3D kolaž, koji koristi ne toliko materijale, koliko prepoznatljive predmete ili dijelove predmeta, te ih bez mnogo intervencije kombinira u novu cjelinu, stvarajući tako novi kontekst i značenje. Upotrebljeni predmeti uglavnom ostaju vidljivi, jer tako, u svom novonastalom “životu”, postaju izvor čuđenja i humora, naime, ne očekujemo ih na tom mjestu (takozvani Objet trouve, pojavio se kao novi fenomen likovne umjetnosti prošlog stoljeća).

Vas, voditeljice grupa i umjetničkih radionica, koji ste tražili povratnu informaciju i spremni ste učiti, mogu samo pohvaliti za taj stav, i preporučiti Vam da učenike uputite u nove izazove, te da se manje koriste materijalima uobičajenim kod stvaranja lutke (kao što su tkanina, vuna i slično), a isto tako, da ne moraju bezuvjetno poštivati anatomske kodekse, pa antropomorfna lutka ne mora nužno imati dvije ruke i stajati na dvije noge (Piccasso). To će mali i mladi kreativci sigurno prihvatiti kao nešto zabavnije i duhovitije.

Kruna Tarle

Svakoj ćemo grupi kao nagradu pokloniti dvije knjige u izdanju ULUPUH-a: knjigu Petera Weitznera “Teatar objekta” u prijevodu Krune Tarle, te monografiju ULUPUH-a.  Prva je knjiga nešto ozbiljnija, primjerenija voditeljicama grupe kao informacija o jednom pravcu u kazalištu koji istražuje spone sa likovnom umjetnosti, dok je druga, monografija naše udruge, bogata slikovnim materijalom i stoga zanimljivija malim i mladim autorima prijavljenih radova – nadamo se da će ju sa zadovoljstvom listati i možda se ubuduće nadahnjivati radovima u knjizi.

U nastavku objavljujemo sve prijavljene radove te još jednom svima zahvaljujemo na sudjelovanju:

Učenici gimnazije u Požegi (opća, matematička i jezična) izradili su lutke od starih čarapa i odbačenih materijala (voditeljica Vera Ćuže-Abramović):

Osnovnoškolci, polaznici radionice scenske lutke u Knjižnici i čitaonici Šenkovec u Čakovcu (voditeljica: Božica Mezga) lutke su izradili koristeći vunu, spužvu, razne pamučne tkanine (otpatci), til, perlice, kamenčiće u boji, lišće, tubu od wc papira ili papirnatih ručnika, karton od kutije za cipele, gumbe, drvene štapiće, trakice od tkanine, razne pamučne dječje majice, ukrasne sapune omotane u papir, najlonke, ukrasni papir, ukrasne tkanine za zamatanje poklona, vruće ljepilo…:


Natječaj za mlade uz izložbu „Paradigma kostima“, autorica Ivane Bakal i Krune Tarle, u Galeriji ULUPUH

Junk Puppet

Tema izložbe je pretapanje kostima, figure, lutke i maske u kazalištu. Autorice smatraju kako su granice između njih krhke i kako jedno lako prelazi u drugo. Scenska lutka na engleskom se kaže puppet, za razliku od lutke igračke koja se na engleskom prevodi sa doll. U našem jeziku razlika između scenske lutke i lutke kao igračke nije tako jasna (obje nazivamo lutkama).

Tvoj je zadatak da oblikuješ tzv. Junk puppet, scensku lutku od bezvrijednog, odbačenog materijala (junk, škart), starih stvari ili samo dijelova nekog predmeta koji više nije u funkciji. Odabiranjem najrazličitijih materijala ili gotovih predmeta (ready made, objet trouve) stvoriti ćeš novu cjelinu, a time i novo značenje. Materijal ili nađeni predmet (objet trouve) najčešće ostavljamo u prirodnom stanju, kako smo ga zatekli, kako bi on još dodatno govorio svojim oblikom, linijom, bojom, teksturom i prvobitnom ulogom. Novonastali objekt ili figura može biti  3D ili 2D, dimenzija po tvom izboru.  U nastavku su primjeri scenskih lutaka švicarskog umjetnika Freda Schneckenburgera (1947 – 1966).

Ovaj je zadatak upravo idealno raditi u svom domu i oko njega, jer tu se upravo krije „skriveno blago“: slomljene naočale, rukavica koja se nije izgubila, neki sjajni papirić koji nam se posebno sviđa pa ga nismo mogli baciti, neuspjela fotografija, grana neobičnog oblika, potrgani kišobran, premala majica, itd, itd. To znači da tvoj zadatak započinje istraživanjem podruma, tavana, ladica, zaboravljenih kutaka… Nakon toga, u slobodnoj igri, a može i uz pomoć slučaja,  posloži, organiziraj dijelove u zamišljenu cjelinu. Preostaje ti posao rezanja (ako je potrebno) i spajanja, što možeš obaviti na nekoliko načina, ovisno o materijalu (raznovrsnim ljepilima, žicom, vezanjem konopcem, špagom, šivanjem, spajalicom…)

U ovoj kreativnoj igri nema pravila i ne možeš pogriješiti, u ovom svijetu gdje se dodiruju mašta i zbilja, ti si jedini režiser. Tako su dobrodošli i prividno nemogući sklopovi, jer upravo oni znaju biti izvor humora.

Na kraju, kad si završio svoj uradak, i kad si i sam pomalo iznenađen njime, pogledaj ga dobro prije nego što mu dadeš IME (to će biti tvoj jedini verbalni komentar.)

Kao primjere pogledaj fotografije  radova velikih umjetnika 20. stoljeća, koji su bili začetnici i predstavnici žanrova (umjetničkih vrsta) kao što su ready-made, objet trouve, kolaž … i slično (Duchamp, Braque, Picasso i drugi).

Fotografije vaših uradaka pošaljite nam e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 29.5. 2017. U mejlu navedite ime i prezime; koliko godina imate i gdje živite. Navedite nam obavezno i ime koje ste nadjenuli Vašem uratku. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj online galeriji a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo jednom od knjiga o umjetnosti iz naše biblioteke.

Željno očekujemo Vaše radove!

Poziv se odnosi na kreativce do 18. godine starosti!

Izložbu Paradigma kostima autorica Ivane Bakal i Krune Tarle,  u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH moći ćete pogledati od  25. svibnja do 1. lipnja 2017., od 10 do 17 sati radnim danom, subotom od 10 do 13 sati. Svi ste dobrodošli!  Ulaz je slobodan.

Natječaj osmislila i priredila: Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije.

Program Natječaja za male i mlade kreativce u 2017. godini podržava Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Oglasi

One comment on “Junk Puppet

  1. Pingback: PARADIGMA KOSTIMA/FIGURE U TEATRU OBJEKTA | HKKKKI

Što ti misliš o ovome?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Information

This entry was posted on 11. svibnja 2017 by .
%d bloggers like this: