Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Junk Puppet

Natječaj za mlade uz izložbu „Paradigma kostima“, autorica Ivane Bakal i Krune Tarle, u Galeriji ULUPUH

Junk Puppet

Tema izložbe je pretapanje kostima, figure, lutke i maske u kazalištu. Autorice smatraju kako su granice između njih krhke i kako jedno lako prelazi u drugo. Scenska lutka na engleskom se kaže puppet, za razliku od lutke igračke koja se na engleskom prevodi sa doll. U našem jeziku razlika između scenske lutke i lutke kao igračke nije tako jasna (obje nazivamo lutkama).

Tvoj je zadatak da oblikuješ tzv. Junk puppet, scensku lutku od bezvrijednog, odbačenog materijala (junk, škart), starih stvari ili samo dijelova nekog predmeta koji više nije u funkciji. Odabiranjem najrazličitijih materijala ili gotovih predmeta (ready made, objet trouve) stvoriti ćeš novu cjelinu, a time i novo značenje. Materijal ili nađeni predmet (objet trouve) najčešće ostavljamo u prirodnom stanju, kako smo ga zatekli, kako bi on još dodatno govorio svojim oblikom, linijom, bojom, teksturom i prvobitnom ulogom. Novonastali objekt ili figura može biti  3D ili 2D, dimenzija po tvom izboru.  U nastavku su primjeri scenskih lutaka švicarskog umjetnika Freda Schneckenburgera (1947 – 1966).

Ovaj je zadatak upravo idealno raditi u svom domu i oko njega, jer tu se upravo krije „skriveno blago“: slomljene naočale, rukavica koja se nije izgubila, neki sjajni papirić koji nam se posebno sviđa pa ga nismo mogli baciti, neuspjela fotografija, grana neobičnog oblika, potrgani kišobran, premala majica, itd, itd. To znači da tvoj zadatak započinje istraživanjem podruma, tavana, ladica, zaboravljenih kutaka… Nakon toga, u slobodnoj igri, a može i uz pomoć slučaja,  posloži, organiziraj dijelove u zamišljenu cjelinu. Preostaje ti posao rezanja (ako je potrebno) i spajanja, što možeš obaviti na nekoliko načina, ovisno o materijalu (raznovrsnim ljepilima, žicom, vezanjem konopcem, špagom, šivanjem, spajalicom…)

U ovoj kreativnoj igri nema pravila i ne možeš pogriješiti, u ovom svijetu gdje se dodiruju mašta i zbilja, ti si jedini režiser. Tako su dobrodošli i prividno nemogući sklopovi, jer upravo oni znaju biti izvor humora.

Na kraju, kad si završio svoj uradak, i kad si i sam pomalo iznenađen njime, pogledaj ga dobro prije nego što mu dadeš IME (to će biti tvoj jedini verbalni komentar.)

Kao primjere pogledaj fotografije  radova velikih umjetnika 20. stoljeća, koji su bili začetnici i predstavnici žanrova (umjetničkih vrsta) kao što su ready-made, objet trouve, kolaž … i slično (Duchamp, Braque, Picasso i drugi).

Fotografije vaših uradaka pošaljite nam e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 29.5. 2017. U mejlu navedite ime i prezime; koliko godina imate i gdje živite. Navedite nam obavezno i ime koje ste nadjenuli Vašem uratku. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj online galeriji a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo jednom od knjiga o umjetnosti iz naše biblioteke.

Željno očekujemo Vaše radove!

Poziv se odnosi na kreativce do 18. godine starosti!

Izložbu Paradigma kostima autorica Ivane Bakal i Krune Tarle,  u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH moći ćete pogledati od  25. svibnja do 1. lipnja 2017., od 10 do 17 sati radnim danom, subotom od 10 do 13 sati. Svi ste dobrodošli!  Ulaz je slobodan.

Natječaj osmislila i priredila: Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije.

Program Natječaja za male i mlade kreativce u 2017. godini podržava Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Oglasi

One comment on “Junk Puppet

  1. Pingback: PARADIGMA KOSTIMA/FIGURE U TEATRU OBJEKTA | HKKKKI

Što ti misliš o ovome?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Information

This entry was posted on 11. svibnja 2017 by .
%d bloggers like this: