Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Autoportret ili malo drugačiji “selfie”

Natječaj za mlade uz izložbu fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti “Nova imena” u Galeriji ULUPUH

Što je autoportret?

Autoportret je prikaz vlastitog lika i može se realizirati u različitim likovnim i vizualnim medijima – slici, fotografiji, skulpturi, filmu… Od antičkih vremena umjetnici su prikazujući sebe davali vlastito viđenje svoje osobnosti, ali i šire promišljali život i/ili svoj položaj u društvu.

Rembrandt van Rijn, Autoportret, 1659., ulje na platnu, National Gallery of Art, Washington

Autoportret danas = selfie?

U današnje doba gotovo svi svakodnevno bilježimo svoj lik u različitim situacijama – u školi, na putu, na izletu, na rođendanima i proslavama… Takve fotografije gotovo uvijek fotografiramo pomoću aparata koji se nalaze u mobilnim telefonima i popularno ih nazivamo selfijima.

Riječ “selfie” dolazi od engleske riječi “self-portrait”, što u prijevodu na hrvatski jezik znači autoportret.

No, jesu li takve fotografije, najčešće snimljene pametnim telefonima, autoportreti? Jesu, ako njima svjesno nastojimo izraziti nešto o sebi.

 

Što je tvoj zadatak?

Evo jednog fotografskog izazova: snimi „selfie“ ali bez tvog lika na fotografiji.

Nemoguće?

Sigurno postoje mjesta na kojima voliš boraviti, predmeti uz koje te vežu posebne uspomene. Možda je to tvoja soba u kojoj svakodnevno boraviš i koju si možda uredio ili uredila na svoj način, tvoj radni stol, ili neke od tvojih igrački, najdraža hrana ili možda nešto sasvim drugačije. Ono što je bitno je prikazati što te sve može opisati kao osobu i čini tvoj „selfie“, a da nema tvog lika na toj fotografiji.

Zadatak je da tu priču o sebi ispričaš kroz 3 do 5 povezanih fotografija. Možeš ih snimiti fotoaparatom ili mobitelom, kako god želiš. Uz fotografije nam pošalji kratki tekst o tome što je na njima i zašto si odabrao ili odabrala baš taj motiv. Cijenit ćemo ako ćeš pri tom paziti na osvjetljenje, kadar i kut snimanja – da i na taj način izraziš svoj odnos prema fotografiranom motivu.

Kao primjere pogledaj neke fotografije studenata Odsjeka snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koje će biti izložene na izložbi “Nova imena” u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagreb, od 9. do 19. svibnja ove godine.

Hanna Kunić: Namjera mi je bila konstruirati male ‘svjetove’ izgrađene isključivo od otpada koji proizvodim na dnevnoj bazi te koji samim time čini moj okoliš. Pritom uzimajući stvari koje su tu, sveprisutne, pokušavam si predočiti količinu vremena potrošenu na vlastite preokupacije materijalnim i potrošnim stvarima. U široj slici, radi se o jednom subjektivnom, pomalo grotesknom, prikazu svijeta potrošačkog društva.

Magdalena Ptiček fotografirala je igru svjetla u svome domu:

Hana Šmerek fotografirala se tijekom jutarnjeg buđenja, rutinske radnje koja ju uvodi u novi dan.

Vaše uratke pošaljite nam e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 9. svibnja 2017. U mejlu navedite ime i prezime; koliko godina imate i gdje živite. Uz fotografije nam pošaljite kratki tekst o tome što je na njima i zašto  ste odabrali baš taj motiv. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj online galeriji a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo jednom od knjiga o umjetnosti iz naše biblioteke.

Željno očekujemo Vaše radove!

Poziv se odnosi na kreativce do 18. godine starosti!

Izložbu fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH moći ćete pogledati od 9. do 19. svibnja 2017., od 10 do 20 sati radnim danom, subotom od 10 do 13 sati. Dobrodošli!  Ulaz je slobodan.

Natječaj osmislila i priredila: doc. art. Jelena Blagović Pavičić,  Akademija dramske umjetnosti, Zagreb – Katedra za fotografiju

Program Natječaja za male i mlade kreativce podržava u 2017. godini Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Oglasi

Što ti misliš o ovome?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Information

This entry was posted on 11. travnja 2017 by and tagged , , , , .

Navigacija

%d bloggers like this: