Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Što je tapiserija?

Na natječaj “Što je tapiserija” pristigla su nam 23 rada. Hvala svima na odazivu – uvijek nas veseli vidjeti vaše radove. Posebno nas je razveselio odaziv čitavih grupa učenika, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, te smo odlučili slijedeće:

  • dodijeliti grupnu nagradu kreativnoj skupini iz Osnovne škole Gradec;
  • dodijeliti grupnu nagradu polaznicima radionice tkanja u Narodnom sveučilištu Sesvete, učenicima osnovne škole Sesvetska sela;
  • dodijeliti grupnu nagradu učenicima Srednje Škole za dizajn “Bogdan Šuput” iz Novog Sada.

Tatjana Grgurina Vučetić, autorica natječaja, napisala je o pristiglim radovima iz svake od pristiglih skupina:

“Osnovna škola iz Sesveta:  Ovo su prave male tapiserije! Rađene klasičnim tkanjem, s ubačenim pomponima i različitim komadićima grančica mogle bi ravnopravno visjeti na zidu i praviti društvo „pravoj“ klasičnoj tapiseriji.

Osnovna škola Gradec: Veseli i razigrani radovi ove djece pokazuju malo suvremeniju viziju tapiserije, više naginjući modernom fiber-artu.  Veselim bojama i mnoštvom šarenih trakica pomalo podsjećaju na tradicionalne kineske zmajeve.

Treću grupu radova prijavili su nam srednjoškolci iz Novog Sada. To su već ozbiljne tapiserije koje svojom tehničkom izvedbom i estetikom postaju ozbiljna konkurencija modernim tekstilnim umjetnicima.

Čestitke svima prijavljenima i nastavite stvarati i kreirati!”

Sve pristigle radove objavljujemo u nastavku:

Osnovna škola Gradec iz Gradeca – kreativna skupina (9  godina); voditeljica Marija Rebrović Mijak

Osnovna škola Sesvetska sela, učenici prvih i četvrtih razreda  – voditeljica Vjekoslava Damjanović,  stručna suradnica za tradicijsku kulturu i etno baštinu u Narodnom sveučilištu “Sesvete” (radovi su nastali na radionici tkanja u Narodnom sveučilištu “Sesvete”)

Srednja Škola za dizajn “Bogdan Šuput”,  Novi Sad, Srbija

Svaka će grupa u znak zahvalnosti dobiti knjigu o kostimografkinji Ruti Knežević, s obiljem slikovnih materijala: skica, crteža, kolaža, fotografija. U njima Ruta maštovito slaže tekstilne materijale i boje, i sigurni smo da će malim i mladim autorima biti poticaj da sami nastave sa svojim kreativnim radom.

Monografija Rute Knežević

Natječaj:

Znate li što je tapiserija?  Klasična tapiserija, najraširenija u vrijeme Srednjeg vijeka, bila je zapravo debela vunena tkanina ručno tkana (jer tada se samo ručno tkalo) sa prikazima iz dvorskog života, iz Biblije ili mitova.  Služila je za ukras  a i za izolaciju debelih zidova od hladnoće.

Lady with Unicorn (Dama s jednorogom), Flandrija, oko 1500-te

60-tih godina 20. stoljeća tapiserija ponovno dobiva na popularnosti – postaje ukrasni predmet i popularan hobi. Tapiserije su se tkale od različitih materijala s različitim, cvjetnim i/ili geometrijskim motivima, ili su se kratke niti uplitale u već gotove tkanine vrlo razmaknutih niti tako da su te kratke niti virile i davale debljinu tapiseriji;  ili su se plele kao makrame.

Danas imamo novi pojam: Fiber art. To u doslovnom prijevodu znači umjetnost niti (vlakana). Pojam uključuje klasičnu tapiseriju ali i mnogo drugih stvari. Npr. izradu kolaža od papira, najlona, komadića tekstila; izradu skulptura pletenjem; izradu tkanina od bilo čega; uplitanje i lijepljenje dodataka na već postojeće tkanine, kao i različito manipuliranje tkaninama.

Prekrasan primjer fiber arta od wc papira umjetnice Nikoline Manojlović Vračar


Tvoj zadatak
je da napraviš rad koji bi pripadao fiber artu. Bilo da koristiš tehnike klasične tapiserije na pojednostavnjeni način, ili da napraviš fiber-art u suvremenom smislu, kako smo ga opisali maloprije.

Upute za „klasičnu“ tapiseriju: Uzmeš deblji komad kartona (dimenzija otprilike 40 x 40cm, može veći) kojeg sa dvije suprotne strane kratko zarežeš na rubovima, škarama ili nožem, u pravilnim razmacima (od otprilike jednog centimetra). Namotaš oko tih ureza špagu. Slobodne krajeve špage učvrstiš selotejpom na stražnjoj strani kartona (vidi sliku desno). To je osnova za tkanje.

Na komadić kartona veličine dlana (čunak) namotaš konac, vunu, štogod želiš, koje provlačiš naizmjence ispod i iznad niti osnove. Tako nastaje potka. Možeš između niti ubacivati trake papira, krpice, salvete, travke ili lišče,… ukratko štogod poželiš. Samo tvoja mašta je granica. Stisni niti potke jednu uz drugu, da tvore gusto tkanje.

Primjeri gotovih tapiserija i fiber-arta tebi za inspiraciju. Ne kopiraj!

https://www.hellohydrangea.com/gallery/

Uputa za suvremeni fiber art nema. Istraži svoju maštu i napravi nešto svoje!:

https://www.pinterest.com/explore/fiber-art/

Svoje nam uratke fotografirajte i pošaljite e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 19. travnja 2017. U mejlu navedite ime i prezime; koliko godina imate i gdje živite. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj online galeriji a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo jednom od knjiga o umjetnosti iz naše biblioteke.

Željno očekujemo Vaše radove!

Poziv se odnosi na kreativce do 18. godine starosti!

Izložbu u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 možete pogledati od 20. travnja do 4. svibnja 2017., od 10 do 20 sati radnim danom, subotom od 10 do 13 sati. Dobrodošli!  Ulaz je slobodan.

Natječaj osmislila i priredila: Tatjana Grgurina Vučetić, ULUPUH-ova Sekcija za tekstilno stvaralaštvo

Program Natječaja za male i mlade kreativce podržava u 2017. godini Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Što ti misliš o ovome?

Information

This entry was posted on 27. ožujka 2017 by in Natječaji and tagged , , .