Kreativci

za kreativce do 18. godine starosti

Snimi fotografiju camerom obscurom!

Na naš poziv za snimanje fotografije camerom obscurom (u nastavku) odazvali su se učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb. Poslali su nam radove koji su nastali uz pomoć camere obscure koju su sami izradili, od kartonske kutije za cipele, a eksponirali na fotopapir. Svi radovi su izrađeni na satovima fotografskog dizajna pod mentorstvom profesorice Željke Šaravanja. Zahvaljujemo učenicima i profesorici na zanimljivim radovima!

Camera obscura (lat. tamna soba) poznata je preteča fotografskih aparata koja se spominje već u 7. stoljeću pr.n.e. u Kini, a u 16. stoljeću koristili su je renesansni slikari u Italiji jer daje preciznu perspektivnu projekciju predmeta na ravnu plohu. Camera obscura može biti bilo kakva kutija ili zatamnjeni prostor s malim otvorom kroz koji ulazi svjetlo – zrake svjetlosti koje se reflektiraju od vanjskih predmeta projiciraju sliku tih predmeta na suprotnu površinu tog prostora.

camera_obscura

Ako se na tu površinu postavi neka fotoosjetljiva površina (foto-film, foto-papir…), dobiva se fotografija. Upravo će takve fotografije, snimljene camerom obscurom, u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH izložiti Janko Belaj. On je vrsni poznavatelj camere obscure i zna da ona pruža mnoštvo mogućnosti, i one koje nisu ostvarive suvremenim fotografskim aparatima (npr: veoma širok kut snimanja bez iskrivljenja, dubinska oštrina – svi su predmeti, bliži i dalji, jednako oštri, itd). Pozivamo Vas da i sami izradite cameru obscuru na ovaj jednostavan način:

sl 1: potrebni materijal: kutija bilo koje veličine i debljine (veća kutija daje veću sliku, ali traži i širu rupicu koja daje manje oštru sliku…); ravnalo,  olovka,  škare,  neprozirni, tamni i tanki papir, igla, ljepljive trake (selotejp i slično),  mobitel

obskurica01

sl 2: – ravnalom i olovkom označimo dijagonale na poklopcu kutije da odredimo središte poklopca:

obskurica02

sl 3 i 4 – izrada objektiva camere obscure: olovkom probušimo poklopac na sjecištu dijagonala

sl 5 i 6: izrada rupe za snimanje mobitelom

– položite mobitel na poklopac kutije (ekran okrenite prema sebi) – mobitel položite što bliže središnjoj rupi no ne tako da ju pokrije – označite položaj mobitela opcrtavanjem olovkom oko njegovih rubova:

obskurica05

– izbušite još jednu rupu na mjestu gdje je kamera vašeg mobitela kad je položen na kutiju (rupa može biti i malo veća od središnje) –  kroz ovu će rupu kamera mobitela “virnuti” u kutiju:

obskurica06

sl 7, 8 i 9: izrada rupice za projekciju svjetla u kutiju

– od tamnog i tankog papira izrežite dio dovoljno velik da pokrije središnju rupu (onu na sjecištu dijagonala):

obskurica07

– u papiru iglom izbušite sitnu rupicu — što je rupica manja slika koju ćete dobiti biti će oštrija i tamnija:

obskurica08

– papir s rupicom zalijepite preko središnje rupe tako da mala rupica bude u njenoj sredini:

obskurica09

sl 10: podloga za projekciju:

– ukoliko vam unutrašnjost kutije nije sasvim bijela, zalijepite na stjenku nasuprot rupi komad bijelog papira – tu će se projicirati vaša buduća fotografija, i što je podloga svjetlija, projekcija će bila jasnija –  ukoliko želite dobiti kontrastniju sliku, ostale stjenke kutije obojite u crno ili ih prekrijte crnim (tamnim) papirom (nije učinjeno na ovoj fotografiji)

obskurica10

sl 11: dovršavanje kutije:  spojeve kutije možete oblijepiti neprozirnom ljepljivom trakom da bude čvršća i da se spriječi ulazak svijetla sa strane:

obskurica11

sl 12: snimanje:

– čvrsto zalijepite mobitel na mjesto koje ste označili na početku (ekran mobitela treba biti okrenut prema vama) – pazite da kamera mobitela bude na mjestu one veće rupe koju ste izbušili, da može snimiti unutrašnju projekciju. Pazite na mobitel! Ipak je skuplji od ove kutije.

igrajte se 🙂 – usmjerite rupicu na kutiji (tražilo) prema onome što želite snimiti – svjetlost će se odbiti s predmeta i proći kroz rupicu u kutiju gdje će na suprotnoj stjenki projicirati njegov odraz – uključite mobitel i vidjeti ćete ga na ekranu. Kad nađete zadovoljavajući motiv, kliknite na mobitel da ga fotografirate a fotografiju nam pošaljite mejlom – i to je to!

obskurica12

Ovakve “kamerice” (zapravo kutije za projekciju slike i snimanje te projekcije) ne daju savršenu sliku, no mogu vam pružiti mnoštvo zabave. Evo jedne fotografije snimljene upravo ovom camerom obscurom:

obskurica13

Svoje nam uratke pošaljite e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 13.5.2016. U mejlu navedite ime i prezime; koliko godina imate i gdje živite. Vaše ćemo radove objaviti na ovoj stranici u zasebnoj online galeriji.

Željno očekujemo Vaše radove!

Poziv se odnosi na kreativce do 18. godine starosti!

Janko će svoje fotografije izložiti u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 i moći ćete ih pogledati od 3. do 13. svibnja 2016. od 10 do 20 sati radnim danom, subotom od 10 do 13 sati. Dobrodošli!

Oglasi

Što ti misliš o ovome?

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Information

This entry was posted on 26. travnja 2016 by and tagged .
%d bloggers like this: